Зовнішнє інформаційне маніпулювання та втручання: вплив РФ на громадську думку напередодні повномасштабного вторгнення - Юськів, Богдан Миколайович; Карпчук, Наталія Петрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
«Зовнішнє інформаційне маніпулювання та втручання (FIMI)» –це модель поведінки, яка загрожує або може негативно вплинути на цінності, процедури та політичні процеси. «Показо-вим прикладом» такої поведінки є деструктивна інформаційна діяльність РФ в Україні та світі. Напередодні інтервенції в Україну 24 лютого 2022 р. протягом 2021 р. РФ проводила потужну спецоперацію FIMI для просування іміджу своєї «надзвичайно сильної та непереможної армії». Ми стверджуємо, що метою її FIMI було залякати політичну еліту України та пересічних гро-мадян, усунути будь-яке бажання боротися як практично «самогубне», спонукати керівництво держави й Президента, зокрема, до прийняття рішень на користь РФ. Оскільки українці нада-ють велику перевагу різноманітним Telegram-каналам як швидкому джерелу «інсайдерської» інформації,у статті проаналізовано ключові повідомлення про армію РФ, опубліковані в дер-жавному російському (РИА Новости), низці проукраїнських та українських проросійських Telegram-каналах. Мета статті –довести, що публікації щодо іміджу російської армії були спецоперацією FIMI РФ.
Keywords: зовнішнє інформаційне маніпулювання та втручання; дезінформація; спеціальна інформаційна операція; Телеграм-канали; збройні сили; 327(470-651.1):[070.16:316.776.23