СУЧАСНА МІЛІТАРНА ПСИХОЛОГІЯ : РІЗНОВЕКТОРНІСТЬ ДОСЛІДЖЕНЬ - Гошовська, Дарія; Гошовський, Ярослав (My University, 2023)
Мета. У статті здійснено узагальнений огляд поліваріантності висвітлення особливостей мілітарної психології, зокрема типові тематичні вектори й ракурси вивчення мілітарно-психологічної проблематики. Методи. Для реалізації дослідницької мети нами було задіяно методи науково-теоретичного вивчення: аналіз, синтез, абстрагування, узагальнення, що дало змогу встановити специфіку сучасних різновекторних досліджень у галузі мілітарної психології. Результати. Огляд науково-психологічної джерелознавчої бази з проблем мілітарної психології дав підстави констатувати широку тематичну розімкнутість досліджень. Активними науковими студіями охоплено розлогий спектр мілітарно-психологічної тематики : від особливостей гібридної та реальної війни до специфіки бойового стресу, травми, психічного здоров’я, психореабілітації тощо. Здійснено аналітичний огляд типових тематичних домінант, які висвітлюються у сучасній мілітарній психології. Висновки. Мілітарна психологія набуває все більшої актуальності насамперед у зв’язку з необхідністю психологічного обгрунтування і пояснення зростаючої геополітичної настабільності у світі і збільшення кількості воєнних конфліктів. В Україні збільшення кількості науково-психологічних досліджень відбувається насамперед через російсько-українську війну. Психологічне вивчення людини мілітарної постає одним з домінуючих векторів наукового пошуку. Сучасні науково-психологічні дослідження в царині мілітарної психології відзначаються різновекторністю тематики: від психогенези мілітарної ідентичності до організованої допомоги військових під час пандемії COVID-19, від проблем надання психологічної допомоги учасникам бойових дій до особливостей вживання алкоголю молоддю, яка йде на службу в армію, від негативних наслідків для військових, зумовлених депривацією сну, до психології віртуальної кіберзлочинності.

Purpose. The article provides a general overview of the multivariate coverage features of military psychology, in particular typical thematic vectors and perspectives of studying military-psychological problems. Methods. To realize the research goal, we used such methods of scientific and theoretical study: analysis, synthesis, abstraction, generalization, which made it possible to establish the specificity of modern multi-vector research in branch of military psychology. Results. Review of the scientific and psychological resource base on problems of military psychology gave grounds to state a broad thematic openness of the research. Active scientific studies cover a wide range of military-psychological topics: from peculiarities of hybrid and real war to the specifics of combat stress, trauma, mental health, psychorehabilitation, etc. An analytical review of the typical thematic dominants that are highlighted in modern military psychology was carried out. Conclusions. Military psychology is becoming more and more relevant, first of all, in connection with the need for psychological justification and explanation of the growing geopolitical instability in the world and the increase in the number of military conflicts. In Ukraine, the increase in the number of scientific and psychological research is primarily due to the Russian-Ukrainian war. The psychological study of the military man appears as one of the dominant vectors of scientific research. Modern scientific and psychological research in the field of military psychology is characterized by a variety of topics: from the psychogenesis of military identity to the organized assistance of the military during the COVID-19 pandemic; from the problems of providing psychological assistance to combatants to the specifics of alcohol consumption by young people who are going to serve in the army; from negative consequences for the military caused by sleep deprivation to the psychology of virtual cybercrime.
Modern military psychology: diversity of research
Keywords: мілітарна психологія; військовослужбовці; мілітарна ідентичність; російсько-українська війна; психічне здоров’я військових; когнітивна й афективна стресостійкість військовослужбовців; соціальна адаптація і психореабілітація ветеранів; 159.99:355.23