Звʼязок академічної прокрастинації з організацією навчальної діяльності студентів - Дмитріюк, Наталія Степанівна; Кордунова, Наталія Олександрівна; Мілінчук, Володимир Ігорович (Інститут психології імені Г. С. Костюка, 2019)
У статті розглянуто феномен академічної прокрастинації – свідомого відкладання суб’єктом намічених дій, незважаючи на те, що це спричинить певні проблеми, своєрідної емоційної реакції людини на плановані або необхідні справи. Визначено сутність академічної прокрастинації як психолого-педагогічної проблеми. Показано, що саме навчальний процес характеризується умовами, в яких найчастіше виникає прокрастинація. Виявлено на основі емпіричного дослідження особливості різних рівнів академічної прокрастинації серед студентів. Висвітлено наслідки академічної прокрастинації, що впливають на якість навчання та життя студента і призводять до зниження рівня якості успішності, підвищення рівня тривожності. Представлено результати дослідження особливостей організації навчальної діяльності та взаємозв’язку з прокрастинацією у досліджуваних групах студентів. Показано, які особистісні складові впливають на рівень прокрастинації, і якими особливостями характеризується той чи інший рівень прокрастинації. Запропоновано заходи боротьби з академічною прокрастинацією: уважніше ставлення викладачів до студентів, урахування їхніх індивідуальних особливостей у процесі навчання, уведення системи заохочень, сприяння розвитку академічних зв’язків і взаємодопомоги між студентами, упровадження різноманітних методів і технологій навчання, застосування ефективних систем планування та форм виконання завдань студентами.
Keywords: прокрастинація; академічна прокрастинація; студентське середовище; рівень прокрастинації; феномен прокрастинації