Технологія фізичної реабілітації недоношених дітей - Нестерчук, Наталія Євгенівна; Скальскі, Даріуш; Євтух, Микола Іванович; Осіпчук, Інна Олександрівна; Nesterchuk, Nataliya; Skalski, Dariusz; Yevtukh, Mykola; Osipchuk, Inna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті висвітлено технологію фізичної реабілітації недоношених дітей. Виявлено низку характерних порушень для недоношених немовлят (понижений та/або підвищений тонус м’язів, загальна в’ялість, малорухомість, слабо виражені безумовні рефлекси або їх відсутність, порушення сну). Підтверджено, що внаслідок передчасного народження випадає значний період внутрішньоутробного розвитку з належного йому біологічно зумовленою специфікою, у зв’язку з чим різко змінюються умови подальшого дозрівання життєво важливих структур організму та вдосконалення їхніх функцій. Щодо доведення ефективності запропонованої технології фізичної реабілітації проведено спостереження й реабілітаційне втручання протягом шести місяців. Технологія фізичної реабілітації недоношених дітей спрямована на профілактику та корекцію функціональних порушень, нормалізацію нервово-психічного розвитку. Виявлено низку характерних порушень для недоношених немовлят (понижений та/або підвищений тонус м’язів, загальна в’ялість, малорухомість, слабовиражені безумовні рефлекси або навіть їх відсутність, порушення сну). У зв’язку з пониженою опірністю організму більшість недоношених дітей були схильні до гострих респіраторних вірусних інфекцій, після яких у них розвивались ускладнення. Технологію розглядали як алгоритм дій з основними засобами фізичної реабілітації: лікувальна фізична культура, профілактично-лікувальний масаж, гідрокінезотерапія, які ґрунтуються на фізіологічних особливостях організму цих дітей. Визначено та підтверджено, що основними умовами під час навчання дітей рухів є позитивні емоції й емоційна насиченість занять. Детально описано показники оцінювання адекватності навантаження для кожної дитини першого року. Виявлено, що діти основної групи після застосування технології фізичної реабілітації мають кращі показники в прирості маси тіла, росту, окружності голови та грудей, швидше почали тримати голову, перевертатись і сидіти, порівняно з дітьми з контрольної групи, де фізичну реабілітацію не застосовували. Доведено ефективність упровадження технології фізичної реабілітації щодо покращення фізичного розвитку й показників стану здоров’я. The article deals with the technology of physical rehabilitation of premature babies. Characteristic disorders in premature babies were revealed: reduced and/or increased muscle tone, general lethargy, inactivity, poorly expressed unconditioned reflexes or their absence, sleep disturbance. It was proved that as a result of premature birth, a significant period of prenatal development occurs with the biologically determined specificity belonging to it, and therefore the conditions for the further maturation of vital structures of the body and improvement of their functions change dramatically. To confirm the effectiveness of the proposed technology of physical rehabilitation, observation and rehabilitation intervention was carried out for 6 months. The technology of physical rehabilitation of premature babies is aimed at prevention and correction of functional disorders, normalization of neuropsychic development. A number of characteristic disorders for premature babies were revealed: reduced and/or increased muscle tone, general lethargy, inactivity, unconditioned reflexes or their absence and sleep disturbance. Due to the reduced resistance of the body, most premature babies were exposed to ARVI, after which complications are developed. The technology was considered as an algorithm of actions with the main means of physical rehabilitation: therapeutic physical training, preventive and therapeutic massage, hydrokinesiotherapy based on the physiological characteristics of the body of children. It was determined and confirmed that the main conditions for teaching children movements are positive emotions and emotional saturation of classes. The indicators assess the adequacy of the load for each child of the first year of life. It was revealed that after the use of physical rehabilitation technology, children of the main group showed better results in weight gain, height, head circumference and chest, they quickly began to hold their heads, turn over and sit, than children of the control group with whom physical rehabilitation was not applied. We proved the effectiveness of introduction of physical rehabilitation technology to improve physical development and health indicators.
The Technology of Physical Rehabilitation of Premature Babies
Keywords: технологія; недоношені діти; масаж; гімнастика; реабілітація; technology; premature babies; massage; gymnastics; rehabilitation