Перспективи розвитку екскурсійної діяльності у зв’язку із посиленням інтеграційних процесів на українсько-польському прикордонні - Лисюк, Тетяна Василівна; Терещук, Оксана Степанівна; Білецький, Юрій Валентинович (My University, 2022)
У статті проведено аналіз організації екскурсійної діяльності в аспекті посилення інтеграційних процесів на українсько-польському прикордонні. Досліджено основні вектори розвитку екскурсійної діяльності в Укра-їні, які розвиваються у напрямку розширення співробітництва та нарощування потенціалу, відповідності до ринкових тенденцій організації екскурсійної діяльності, активізації вагомості впливу екскурсійної діяльності на розвиток культурного, стійкого, відповідального, доступного і етичного внутрішнього та міжнародного туризму. У зв’язку із загостренням конкуренції на внутрішньому ринку екскурсій запропоновано зацікавити місцевими маршрутами гостей з-за кордону, насамперед з Республіки Польща. Ця країна, особливо за останні місяці посилення агресії України з Росією активно пропагує зацікавленість пам’ятками епохи пізнього середньо-віччя й ренесансу, а також більш сучасних періодів. Як приклад запропоновано розробку екскурсійних марш-рутів польськими замками і резиденціями – на зразок аналогічних за змістом й рентабельних маршрутів, що експлуатуються за кордоном. Розроблено інноваційні екскурсійні продукти замками й резиденціями істо-ричної Волині за маршрутами організованими за принципом територіальної близькості екскурсійних об’єктів. Наведено перелік основних пунктів п’яти маршрутів польськими замками і резиденціями Волині. Враховуючи туристично-екскурсійний потенціал України визначено пріоритетні напрямки розвитку екскурсійної діяльності.
Keywords: екскурсійна діяльність; інноваційний екскурсійний продукт; екскурсійний маршрут; інтегра-ційний процес; туризм; 338.48