Мереживо поліських трав: панно в техніці витинанки - Климчук, Ольга Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота на тему «Мереживо поліських трав» присвячена дослідженню української техніки витинанки, яка використовується для створення декоративних композицій на основі природних мотивів. Метою роботи є розкриття специфіки витинанки як виду професійного мистецтва через інтерпретацію флори Волині, а також дослідження її символічного та естетичного значення у контексті сучасного мистецтва. У роботі розглядаються техніки виконання витинанки, а також технології створення складних композицій, що поєднують природні мотиви волинських трав, квітів, обрядових сцен. Особливу увагу приділено процесу створення ескізу, підбору кольорової палітри та технології вирізання з паперу. У рамках роботи було розроблено кілька композицій, що відображають красу волинської природи, її символічне значення, а також можливості сучасного мистецтва використати стародавні техніки для створення нових художніх концепцій. Практичний результат магістерської роботи – це диптих витинанок, які втілюють природні образи Волині через поєднання традиційної техніки витинанки і сучасного підходу до композиції та кольору. Завдяки дослідженню технік витинанки та їх адаптації до сучасних умов, робота не лише сприяє збереженню традицій народного мистецтва, але й розвитку його новітніх формах, відкриває перспективи для подальшого вивчення та впровадження цих традицій у різні сфери сучасного декоративно-прикладного мистецтва.
Keywords: традиції; витинанка; декоративне панно; декоративно-ужиткове мистецтво; композиція; колорит