Методологічні підходи до порівняльних досліджень в галузі дошкільної освіти - Ємчик, Олександра Григорівна (ВНУ імені Лесі Українки, ПП Іванюк В.П., 2018)
У сучасний період зростає роль порівняльних досліджень в галузі педагогіки як необхідність в умовах глобального плюралізму і інтеграції. Новими тенденціями в розвитку порівняльної педагогіки в зв'язку з інтеграційними процесами в освіті є: відкритість дослідного поля до вивчення різних проблем освіти; відкритість методології: до гуманітарних наук, до різноманітності філософських позицій, до різноманітності методів.Таким чином, значущим є розуміння того, що системний і культурологічний підходи, будучи науково-методологічними підходами до порівняльного дослідження систем дошкільної освіти України та зарубіжних країн, відображають специфіку дошкільної освіти та відіграють важливу роль в порівняльному дослідженні в галузі педагогіки, в якому зіставляються вітчизняний і зарубіжний педагогічної досвід, сприяє більш глибокому осмисленню вітчизняних проблем, підвищенню ефективності освітньої діяльності закладів дошкільної освіти.
Keywords: дошкільна освіта; порівняльні дослідження