Психоаналітичний наратив у творчості Анни Гавальди (на прикладі роману «Я її любив) - Натяжко, Світлана Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті йдеться про важливість й актуальність дослідження творчості сучасної французької письменниці Анни Гавальди в психоаналітичному аспекті. Наведено основні характеристики художнього наративу письмен¬ниці на прикладі роману «Я її любив / Я його любила». Показано безпосередній зв’язок художнього наративу з психоаналізом. Проаналізовано твір у контексті творчості Анни Гавальди. Досліджено жанрову специфіку твору, систему персонажів, способи застосування психоаналізу в романі. Відповідно до цього доведено доціль¬ність включення в словник літературознавчих термінів, які стосуються поняття «психоаналітичний наратив», для увиразнення художньої функції «історії хвороби» героя.The article deals with the importance and necessity of research of the work of contemporary French writer Anne Gavalda in the psychoanalytic sense. The basic characteristics of the literary narrative of the writer on the example of the novel «I loved her / I loved him» are examined. A direct connection of between the literary narrative and the psychoanalysis is shown. The analysis of the novel in the context of the Anne Gavalda’s works is envisaged. A genre specific of the novel, a system of characters, application ways of the psychoanalysis in the novel «I loved her / I loved him» are studied. On this basis the expediency of entrering of the term "psychoanalytic narrative" in the dictionary of literary terms is proved to depict the literary function of «a history of disease» of a character.
Keywords: жіноча література; художній наратив; психоаналітичний наратив; метод психоаналізу; письменник-психоаналітик