Адаптація реклами міжнародних брендів для українського та польського ринків: мовно-культурні рішення - Мацях, Тарас Михайлович (My University, 2025)
У сучасному медіапросторі реклама є одним із найважливіших інструментів впливу на масову свідомість і невіддільною частиною щоденної комунікації. Міжнародні бренди запускають глобальні кампанії одразу в кількох країнах, тож один і той самий рекламний меседж мусить бути перекладений і адаптований до мовних та культурних норм конкретного ринку. Від того, наскільки вдало передано зміст, тон і емоційний ефект англомовного оригіналу українською та польською мовами, безпосередньо залежить ефективність рекламної комунікації та сприйняття бренду. Під час адаптації реклами застосовуються різні стратегії – буквальний переклад, часткова адаптація й транскреація, причому українські версії загалом характеризуються більшою креативністю, а польські – більшою орієнтацією на відтворення глобального слогана.
Keywords: реклама; адаптація; міжнародні бренди; український ринок; польський ринок; транскреація