Психологічні особливості розладів харчової поведінки при виражених афективних розладах - Дяченко, Ірина Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження було вивчення психологічних особливостей розладів харчової поведінки при виражених афективних розладах. У першому розділі розглянуто теоретичний аспект дослідження: поняття «харчова поведінка», «розлади харчової поведінки», «види розладів харчової поведінки», «екстернальна харчова поведінка», «емоціогенна харчова поведінка», «обмежувальна харчова поведінка», «афект», «афективні розлади», «депресія», «біполярний розлад», особливості взаємозв’язку проявів та формування розладів, У другому розділі описаний методичний інструментарій, спрямований на виявлення рівень поширеності РХП за особливостями прояву в осіб з вираженими афективними розладами (депресією та розладами настрою); здійснений аналіз отриманих результатів у ході проведення діагностики студентської молоді на базі Волинського національного університету ім. Лесі Українки; у третьому підрозділі пердставлено погляди на профілактику розвитку розладів харчової поведінки, розроблено та апробовано програму психолоігчного тренінгу. За результатами роботи зроблено висновки та пропозиції щодо подальших досліджень. Новизна дослідження полягала в комплексному аналізі психологічних особливостей розвитку та проявів РХП у осіб з вираженими АР з урахуванням різних типів афективних розладів, виявленні психологічних механізмів, що лежать в основі коморбідності РХП та АР. Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці покращених діагностичних критеріїв виявленні РХП у осіб з АР, у створенні програм профілактики та корекції, у психоедукації медичних працівників та персоналу задля ефективного лікування.
Keywords: харчова поведінка; розлади настрою; розлади харчової поведінки; афективні розлади; депресія