ЗЕМСТВА ЗАХІДНОЇ ВОЛИНІ В ДОБУ УКРАЇНСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ (1917–1920 РР.) - Гуцалюк, Інна Олександрівна (Науковий вісник Волинського національного університету імені Лесі Українки, 2012)
На прикладі Західної Волині з’ясовано місце і роль земств в добу Української революції (1917–1920 рр.). Досліджено різні аспекти функціонування цього інституту місцевого самоврядування, а саме: проаналізовано політику щодо земств Тимчасового уряду, Української Центральної Ради (УЦР), Гетьманату П. Скоропадського, Директорії Української Народної Республіки (УНР) й розглянуто практичну діяльність цього органу. З’ясовано, що планомірній роботі земств у регіоні заважали швидка зміна політичних режимів, постійні державне недофінансування структури та присутність військових одиниць. На примере Западной Волыни выяснено место и роль земств во время Украинской революции (1917–1920 гг.). Исследованы разные аспекты функционирования этого института местного самоуправления, а именно: проанализирована политика относительно земств Временного правительства, Украинской Центральной Рады (УЦР), Гетманата П. Скоропадского, Директории Украинской Народной Республіки (УНР) и рассмотрена практическая деятельность этого органа. Выяснено, что планомерной работе земств в регионе мешали быстрое изменение политических режимов, постоянное государственное недофинансирование структуры и присутствие военных единиц. For example of Western Volyn’ are found a place and role of zemstvos in time of Ukrainian revolution (1917–1920). The different aspects of functioning of this institute of local self- government are investigational, namely: politics is analysed in relation to the zemstvos of the Provisional government, Ukrainian Central Rada (UCR), Hetmanat of P. Skoropads’kogo, Directories of Ukrainian Republic People's (URP) and practical activity of this organ is considered. It is found out, that systematic work of zemstvos in a region it was interfered with rapid change of the political modes, state not financing of structure and presence of soldiery units is permanent.
Keywords: Земства; Західна Волинь; Тимчасовий уряд; Українська Центральна Рада; Гетьманат П. Скоропадського; Директорія УНР; Zemstva; Western Volyn; The Provisional Government; Ukrainian Central Rada; Hetmanate Skoropadskiy; Directory UNR