Сенсорний розвиток дітей молодшого дошкільного віку в ігровому середовищі закладу дошкільної освіти - Байгота, Руслана Русланівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню сенсорного розвитку дітей молодшого дошкільного віку в умовах ігрового середовища закладу дошкільної освіти. Сенсорний розвиток є одним з основних аспектів дитячого розвитку, який сприяє формуванню базових навичок сприйняття, пізнавальних процесів та соціальної адаптації. Метою дослідження є виявлення педагогічних умов та розробка рекомендацій щодо ефективного використання ігрових методик і сенсорно-розвивального матеріалу для стимуляції сенсорного розвитку дітей дошкільного віку. У роботі проаналізовано теоретичні підходи до сенсорного розвитку, особливості його формування у дітей молодшого дошкільного віку, а також роль ігрового середовища у цьому процесі. Розглянуто різноманітні методи та прийоми сенсорно-розвивальних ігор, їхній вплив на зорове, слухове, тактильне сприйняття, координацію та моторику дітей. Проведене емпіричне дослідження включало оцінювання рівня сенсорного розвитку дітей та аналіз ефективності модернізації ігрового середовища в закладі дошкільної освіти. Результати дослідження можуть бути використані педагогами дошкільних закладів для створення сприятливих умов сенсорного розвитку дітей та вдосконалення освітнього процесу, спрямованого на всебічний розвиток особистості дитини.
Keywords: сенсорний розвиток; ігрове середовище