Біотехнічна система профілактики травматизму суглобів нижніх кінцівок і відновлення спортсменів із використанням віброплатформи - Попадюха, Ю.; Степанюк, Н.; Шалда, С.; Popadiukha, Y.; Stepaniuk, N.; Shalda, S. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
Розглянуто особливості дії сучасних віброплатформ-тренажерів для відновлення стану опорно-рухового апарату та організму спортсмена після травм і фізичних навантажень, зняття втоми й профілактики перетренування та травматизму хребта і суглобів нижніх кінцівок. Створено біотехнічну систему з використанням віброплатформи ViaGym і системи АТМ “VEGA-Test” для профілактики травматизму суглобів нижніх кінцівок людини, оперативної оцінки її функціонального стану у реальному часі, перед заняттям на віброплатформі, під час перебування на діючій віброплатформі-тренажері та після тренування на тренажері для відновлення стану спортсменів. Проведено експериментальну оцінку впливу віброплатформи ViaGym на опорно-руховий апарат, стан організму й самопочуття, зняття втоми спортсменів Peculiarities of modern vibroplatform-simulator activity have been discussed in this article. These simulators are designed to restore the state of the locomotive system and the athlete rehabilitation after traumas and physical exercises, fatigue, overtraining, injury prevention of spine and joints of the lower limb. The authors have created biotechnological system using vibroplatform ViaGym and ATM “VEGA-Test” for joints of the lower limb prevention, quick assessment of functional status in real time, for the state restoration of athletes before going on vibroplatform, while on active vibroplatform-trainer and after training on trainer. Experimental evaluation of the vibroplatform ViaGym influence on the locomotive system, body condition and health and removing the athletes’ fatigue was conducted in the article.
Biotechnical System of Prevention of Traumatism of Lover Limb Joints and Sportsmen Rehabilitation Using the Vibroplatform
Keywords: система; віброплатформа; суглоб; хребет; функціональний стан; профілактика; травматизм; втома; відновлення; спортсмен; system; vibroplatform; joint; spine; functional state; prevention; traumatism; fatigue; recovery; athlete