Аналіз екологічного стану озера Небужко (Вічині) - Боярин, Марія; Музиченко, Оксана; Boyarin, Maria; Muzychenko, Oksana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано екологічний стан озера Небужко (Вічині) за показниками якості води та вищою водною рослинністю. Установлено, що за більшістю показників вода озера відповідає нормативам ГДК для водойм рибогосподарського призначення, і лише за вмістом нітрогену нітратного відзначається перевищення. Досліджено та описано види основних рослинних формацій водної рослинності озера. Погіршення екологіч- ного стану озера зумовлене посиленням рекреаційного пресу на прибережні території та водойму. Визначено основні заходи щодо збереження видового різноманіття та покращення екологічного стану озера. The article analyzes the ecological status of the lake Nebuzhko (Vichyni) in terms of water quality and aquatic vegetation. Photometric and potentiometric methods of analysis determined the amount of nutrients (ammonia nitrogen, nitride, nitrate, phosphate). Found that most indicators of lake water complies with the MRL for fishery water bodies, and only on the content of nitrate nitrogen were exceeded. Explored and described the main types of plant formations aquatic vegetation of the lake. The deterioration of the ecological state of the lake due to increased recreational pressure on coastal areas and pond. Identified the main measures to improve the ecological state of the lake.
Analysis of the Ecological State of Lake Nebygko (Vichini)
Keywords: екологічний стан; якість води; вищі водні рослини; природоохоронні заходи; ecological condition; quality of water; higher aquatic plants; environmental protection measures