Соціолінгвістичні аспекти просодичної організації англійського поздоровлення - Мудрик, Лариса Валентинівна; Mudryk, L. V. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Стаття присвячена вивченню просодичної експлікації деяких соціолінгвістичних чинників на матеріалі поздоровлень в англійському діалогічному мовленні. Визначається низка інваріантних супрасегментних ознак, що просодично виокремлюють висловлення-поздоровлення в окремий комунікативно-прагматичний тип висловлень. Виявляються варіантні просодичні ознаки, які сприяють моделюванню і розрізненню стилістичних варіантів поздоровлень. The article deals with the study of the prosodic explication of some sociolinguistic factors on the material of congratulations in English dialogic speech. A set of invariant suprasegmental features constituting the prosody of congratulation communicative utterances is determined. Variant prosodic features in modelling and distinguishing the stylistic variants of congratulatory utterances are revealed.
Sociolinguistic Aspects of English Congratulation Prosodic Organization
Keywords: англійські поздоровні висловлення; English congratulatory utterances; інтонаційна модель поздоровлення; congratulation intonation model; соціальний статус комунікантів; social status of the speakers; стосунки між співрозмовниками; relations between the interlocutors