Психологічні особливості гаджетозалежності у підлітків - Скварка, Юлія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі описано актуальність дослідження в галузі психології адиктивних станів, що дозволяє якісніше описати вплив психологічних особливостей на формування ряду залежностей. При цьому варто також відмітити, що однією з теоретичних концепцій є підхід особистісних рис, який припускає, що одні типи більш схильні до адиктивної поведінки на відміну від інших. У першому розділі розглянуто результати теоретичного узагальнення досліджень гаджетозалежності. Проаналізувавши психолого-педагогічну та соціологічну літературу, резюмуємо, що гаджет-адикція не пов’язана з об’єктивними параметрами використання інтернет-пристрою (стажем користування, його доступністю, сферою застосування), а має особистісну природу, тобто набуває надзвичайної значущості для певної категорії людей завдяки певним особистісним властивостям. У другому розділі: описаний методичний інструментарій, спрямований на виявлення гаджетозалежності. Також можна зробити висновок, що гаджетозалежні схильні до емоційної напруги в період активного користування смартфонами, на формування якої здійснюють вплив особистісні особливості індивіда, відчувають підвищену тривожність, фрустрованість, страх, роздратування та негативні емоції. Вони несвідомо уникають контактів з соціумом, ведуть пасивний спосіб життя. Новизна дослідження полягала у дослідженні полягає в теоретичному узагальненні та розширенні існуючих напрямів дослідження проблеми гаджетозалежності, здійсненні емпіричного аналізу чинників та адикцій.Практичне значення полягає у використанні отриманих даних та зібраної теоретичної бази даних у подальшому дослідженні феномену гаджетозалежності. Також одержані результати зможуть використовуватись у діяльності психологів, що працюють із підлітками, що мають труднощі з різними адикціями, самовизначення, прийняття батьками. Дослідження психологічних аспектів гаджетозалежності є актуальним на сьогоднішньому етапі розвитку і його результати можуть бути використані для подальшої оптимізації шляхів подолання гаджет-адикції.
Keywords: підлітки; адикції; гаджетозалежність; тривожність; гаджет-адикція; підлітковий вік