Аналіз виступів українських спортсменів на студентських Універсіадах 1993–2011 рр. - Войнаровський, Aнатолій; Войнаровська, Наталія; Vojnarovs'kij, A.; Vojnarovs'ka, N. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
На Україні є більше ніж 800 вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації, а це величезний пласт розвитку студентського спорту, ще повністю не вивчений і мало висвітлений у засобах масової інформації. Завдання дослідження – аналіз нормативних документів та літературних джерел, що визначають досягнення українських студентів, об’єднаних у Спортивну студентську спілку України (СССУ) на зимових і літніх Універсіадах. Зробивши аналіз виступів українських студентів на Всесвітніх універсіадах, ми зробили висновок, що студентський спорт – найбільш масовий на Україні, 60–65 % усіх збірних України за видами спорту є студентськими. Загалом держава недофінансовує студентський спорт, але, незважаючи на це, студентський спортивний рух неухильно зростає з року в рік, збільшується не тільки кількість видів спорту, а й якість тих традиційних, що вже існують протягом десятиліть. У статті аналізуються результати виступів українських студентів на Універсіадах за період незалежності України. . In Ukraine there are more than 800 educational establishments of III–IV level of accreditation that is a huge layer of student sport development. It is not fully studied and poorly highlighted by mass media. The aim of the research is to analyse normative documents and literary resouses, define the achievements of Ukrainian students who are joined into Ukrainian Student Sports Union (USSU) on winter and summer World Student Games. After we have analysed the performances of Ukrainian students on World Student Games we came to the conclusion that student sport is mostely widespread in Ukraine, 60–65 % of all Ukrainian national team members of all kinds of sport are students. In whole the government underfunds student sport, despite this sports movement grows each year. Number of kinds of sport and quality of the existing ones grows all the time. In the article the results of participation of Ukrainian students on World Student Games during the period of Ukaine’s independence.
Alalysis of Performances of Ukrainian Athlets on World Student Games during 1993–2011.
Keywords: Універсіада; молодь; студентські змагання; спорт; всесвітні ігри; World Student Games; youth; student competitions; sport; world games