Історія України (від найдавніших часів до 1648 р.) - Денисюк, Василь Іванович; Denysiuk, Vasyl I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Метою викладання навчальної дисципліни «Історія України» є формування у студентів знань про основні етапи зародження та розвитку людського суспільства на території України в давні часи та у добу середньовіччя.. Основними завданнями вивчення дисципліни «Історія України» є визначити історичний зміст кожного з періодів давньої та середньовічної історії України; з’ясувати закономірності та особливості розвитку людського суспільства на кожному з етапів окресленого періоду; показати особливості суспільної організації господарства розвитку матеріальної та духовної культури стародавнього населення України у давні часи; з’ясувати основні питання пов’язані з проблемою походження українського народу; показати механізм формування державності у східних слов’ян і сформувати об’єктивне уявлення про основні етапи історичного розвитку Давньоруської держави, визначити її роль і місце в історії українського народу; з’ясувати історичні передумови утворення Галицько-Волинської держави та розглянути основні етапи її історії; показати особливості політичного розвитку українських земель в складі іноземних держав, проаналізувати соціально-економічні процеси в українських землях в окреслених хронологічних межах; розкрити причини, показати основні шляхи формування козацького стану в Україні, визначити його роль і місце в історії українського народу; показати основні форми антифеодальної та національно-визвольної боротьби українського населення та її вплив на націотворчі процеси; ознайомити студентів з культурними надбаннями українського народу в зазначений період.