Шляхи вдосконалення організації змагань у дитячо-юнацькому футболі - Ніколаєнко, Валерій; Nikolaenko, Valery (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Аналіз наукових даних, накопичених у теорії та методиці спортивної підготовки, свідчить про наявність великого обсягу як теоретичного, так і експериментального матеріалу. Водночас з’являється все більше публікацій, у яких звертається увага на відмінності в рівні спортивної майстерності між вітчизняними й зарубіжними футболістами та необхідність формування ефективної системи багаторічної підготовки юних спортсменів. Мета дослідження – здійснити порівняльний аналіз систем проведення дитячо-юнацьких змагань у провідних футбольних країнах Західної Європи з позицій їх використання в дитячо-юнацькому футболі України. Проаналізовано змагальну практику з футболу серед дітей та підлітків України й різних країн Європи. Зроблено аналіз програмно-нормативних документів і навчальних програм вітчизняних та європейських футбольних команд і федерацій. Установлено, що наявна система дитячо-юнацьких змагань не сприяє індивідуальному розвитку й підготовці креативного гравця. Визначено необхідність унесення змін у вітчизняну практику організації та проведення дитячо-юнацьких змагань, а саме: скасувати офіційні змагання для дітей до 12-річного віку; організувати гнучку систему проведення змагань для дітей 7–11 років (турніри, фестивалі); установити оптимальний режим і формат змагальної діяльності для кожного віку; поетапно увести в змагальну практику ігри 11 х 11 із 14-річного віку; організувати національні чемпіонати серед команд 18-, 19-, 20- і 21-річних гравців, а також усеукраїнські турніри молодіжних збірних областей та регіональних центрів; продовжити вікові межі навчання в спортивних школах і футбольних клубах до 19 років уключно. Analysis of scientific data, that was accumulated in the theory and methodology of sports training , indicates the presence of a large amount of both theoretical and experimental data. In addition, in recent years a growing number of publications appears, in which draws attention to the differences in the level of sportsmanship between domestic and foreign players, and the need to create an effective system of long-term training of young athletes. The purpose of the study is to carry out a comparative analysis of systems of youth football competitions in the leading Western European countries in terms of their use in youth football in Ukraine. Competitive practices are analyzed in football among children and adolescents in Ukraine and across Europe. The software analysis of regulations and training programs of domestic and European football teams and federations was made. It was found that the current system of youth competition is not conducive to personal development and training of creative player. The need for changes in the home practice of organizing and conducting youth competitions was identified, namely to implement the following ways: cancel official competitions for children under 12 years of age; to build a flexible system of competitions for children aged 7–11 years ( tournaments and festivals); establish the optimal mode and format of competitive activities for every age; gradually introduce competitive practice games 11 x 11 with 14 years of age; organize national championships teams of 18-, 19-, 20- and 21-year-old players, as well as the nationwide tournaments youth teams areas and regional centers; increase age limits in sports training schools and football clubs to 19 years inclusive.
Ways of Improving the Organization of Competitions in Youth Football. National Institute of Physical Training and Sports
Keywords: багаторічна підготовка футболістів; дитячо-юнацькі змагання; змагальне навантаження; long-term preparation of players; children and youth competitions; competition loading