Ерозійні процеси в межах Волинської області: передумови прояву та закономірності поширення на сучасному етапі - Чижевська, Лариса Тарасівна; Качаровський, Роман Євгенович; Шкарупелова, Ірина Олександрівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
У ході дослідження ерозійних процесів у Волинській області було проаналізовано теоретичні аспекти вивчення проблеми як виду деградації земель. Обгрунтовано передумови прояву та закономірності поширення різних видів ерозії на сучасному етапі. Встановлено роль природних і антропогенних чинників у виникненні ерозії того чи іншого виду. З-поміж природних передумов досліджувався рельєф, гранулометричний склад грунтів, кліматичні показники, лісистість території. Серед антропогенних впливів увагу приділено масштабам розораності території, особливостям сівозмін. Проаналізовано вплив меліорації на інтенсивність ерозії різних грунтів області. Визначеноерозійну небезпеку та стійкість грунтів до прояву вітрової ерозії на основі врахування кліматичних умов, властивостей грунту та характеру рослинності.Встановлено зональність прояву ерозії у межах Волинської області. Для лісостепових грунтів важкого гранулометричного складу виявлено високу піддатливість до водної ерозії, низьку до вітрової, і, навпаки, на Поліссі, де грунти мають переважно легкий гранулометричний склад, вплив водної ерозії послаблюється, а вітрової – зростає. Визначеноінтенсивність водної ерозії в Лісостепу на основі показника еродованості ріллі (у %) від загальної площі.Прояв вітрової ерозії в межах Волинського Полісся оцінено з урахуванням інтенсивності видування грунту (т/га за рік). У межах досліджуваної території виділено ареали земель, що віднесені до трьох, із п’яти існуючих, класів за ступенем еродованості: нееродовані, слабкоеродовані, середньоеродовані.
Keywords: ерозія; вітрова ерозія (дефляція); водна ерозія; чинники ерозії; поліська зона; лісостепова зона; рельєф; ерозійна небезпека; протиерозійні заходи