Семантичні зв'язки гра дуальних часток у системі німецької мови - Застровський, Олександр Анатолійович; Zastrovskyj, O. A. (Национальная библиотека Украины им. В.И. Вернадского; Крымский научный центр национальной академии наук и Министерства образования и науки Украины; Таврический национальный университет им. В.И. Вернадского; Межвузовский центр "Крым"; Центр информационных технологий МЦ "Крым", 2008)
Як експліцитні чи імпліцитні градуатори градуальні частки належать до мовних засобів вираження семантичної категорії градуювання. Градуальні частки полісемантичні та виявляють омонімічні зв’язки з частками інших субкласів, а також з іншими частинами мови. Вони характеризуються складною семантикою. The article focuses on gradual particles as explicit/implicit graduators due to their meaning, syntactic value and scale-modifying function. Their semantico-pragmatic meaning reflects their communicative-functional value which we analyze employing the notions of existential and scale implicature, their discursive-pragmatic meaning is revealed at the level of conversational implicatures and pragmatic presuppositions.
Semantic relations of German gradual particles
Застровський Олександр Анатолійович - кандидат філологічних наук, доцент кафедри німецької філології Східноєвропейського національного університету ім. лесі Українки
Keywords: полісемія; омонімія; синонімія; градуальна частка; рolysemy; synonymy; omonymy; gradual particle; 81'367.635:811.112.2