Зародження фізкультурно-спортивного руху в селах Подністров’я в повоєнні роки (1944–1954 рр.) - Лозовик, М.; Lozovik, M. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті на основі комплексного аналізу джерел і літератури показано розвиток фізкультурно-спортивного руху в селах Подністров’я на Вінниччині в 1944–1954 рр., виникнення нових форм фізкультурно-масової роботи, створення перших в Україні сільських спортивних товариств. Досліджуються питання орга-нізації спортивного життя в повоєнний період, його структура, ставлення до такого явища влади, причини, що спонукали селян займатися спортом. У цей період спостерігалося значне підвищення зацікавленості всього населення області в заняттях фізкультурою та спортом. Кількість людей, які активно займалися фізичною культурою в сільській місцевості області, збільшилася в багато разів. Завдяки використанню в статті архівних джерел зроблено спробу розкрити особливості того етапу вітчизняної історії фізичної культури й спорту. Development of sports movement in villages of Prydnistrovya in Vinnychyna region in 1944–1954, appearance of new forms of mass sports work and creation of the first Ukrainian rural sports societies are shown in the article based on complex analysis of sources and literature. The problem of sports life organization, its structure, the attitude of authorities to this phenomenon, the reasons which induced villagers to do sports in the postwar period are researched in the article. Considerable increase of interest of rural population in physical training and sport could be observed in this period. The amount of people doing sports in rural area of the region increased in several times. An attempt to reveal the peculiarities of physical training and sport history of the period was made in the article due to the use of archival sources
Development of Sports Movement in Villages of Prydnistrovya in the Postwar Period (1944–1954)
Keywords: село; фізкультура; спорт; Подністров’я; Вінниччина; village; Transnistria; physical training; sport; Vinnychyna