Різдвяний сюжет у вертепній драмі - Савенко, Оксана Петрівна; Savenko, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті простежено, як євангельський різдвяний сюжет трансформується в образи українського лялькового театру, що має назву «вертеп». Вертепна драма – специфічна адаптація різдвяного сюжету до виражальних засобів лялькового театру. Ідеться про своєрідний «переклад» євангельської події на мову традиційних і вигаданих персонажів. Незважаючи на всю серйозність трансформації різдвяного сюжету у вертепі, відбулося травестування теми, яка, з одного боку, приурочена святкуванню Різдва, а з іншого – обігрування за допомогою євангельських образів важливих для українців морально-етичних, громадських, соціальних тем, причому в комічному стилі.The article traced as Christmas Gospel story is transformed into images of the Ukrainian puppet theatre, which is called «vertep». The performance drama is a specific adaptation of the Christmas story to the means of expression of the puppet theatre. This refers to a kind of «translation» of the evangelical events in the language of traditional and fictional characters. Despite the seriousness of the transformation of the Christmas story in a vertep, it is a changing of the topic which, on the one hand, dedicated to the celebration of Christmas, and on the other is a harping on using the Gospel image of the important Ukrainian ethical, social issues in the comic style.
Christmas Story in the Vertep Drama
Keywords: різдвяний сюжет; трансформація; Євангеліє; вертепна драма; ляльковий театр; Christmas story; transformation; Gospel; vertep drama; puppet theatre