Особливості та пріоритетні напрямки безпеки вітчизняних підприємств в умовах російсько-українського військового конфлікту - Шостак, Людмила Василівна; Павлова, Олена Миколаївна; Пилипюк, Данило Юрійович (My University, 2025)
У статті розглядаються особливості та пріоритетнінапрямки безпеки вітчизняних підприємств в умовах російсько-українськоговійськового конфлікту. Ураховуючи складну безпекову ситуацію, підприємства стикаються з новими викликами, які вимагають кардинальноїзміни підходів до забезпечення безпеки. Метою дослідження є аналіз сучаснихзагроз для підприємств в умовах війни, а також розробка рекомендацій щодопокращення їх безпеки. Для досягнення мети використанометоди:комплексний методологічний підхід, який включає літературний огляд,аналітичний метод, опитування підприємців, а також порівняльний аналізбезпекових стратегій вітчизняних та іноземних компаній.Основнимирезультатами дослідження є визначення основних загроздля підприємств в умовах війни, серед яких: фізична небезпекаінфраструктури (пошкодження виробничих потужностей, транспортнихмереж), кіберзагрози (хакерські атаки, крадіжки даних), економічнітруднощі (інфляція, девальвація, зміни ринкового попиту). Також визначенонеобхідність посилення кіберзахисту та впровадження гнучких моделейбізнесу, що дозволяють підприємствам швидко адаптуватися до змінюванихумов. Важливим аспектом є співпраця між державними органами тапідприємствами для забезпечення стабільності в умовах війни.У висновках підкреслено, що для забезпечення безпеки вітчизнянихпідприємств в умовах російсько-українського конфлікту необхідноактивізувати впровадження новітніх технологій захисту, переглянутибізнес-моделі, адаптувати їх до нових економічних реалій та створитиефективну систему координації між державою та приватним сектором.Тільки за таких умов можна забезпечити сталий розвиток підприємств уперіод війни та зберегти їх конкурентоспроможність на національному іміжнародному рівнях
Keywords: Економіка воєнного часу; безпека підприємств; військовий конфлікт; управління ризиками; інформаційна безпека; стратегія адаптації; 005.8:355.4