Методика визначення факторів впливу на експертну оцінку земель та нерухомості - Бабіков, Олександр Святославович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вирішенню актуальної науковопрактичної задачі – визначенню ринкової вартості спеціалізованої комерційної нерухомості в умовах сучасного ринку України. В роботі розкрито сутність та зміст оцінки нерухомого майна, проаналізовано нормативно-правове забезпечення оціночної діяльності, зокрема Національні стандарти оцінки №1 та №2. Об'єктом дослідження є процеси ціноутворення на ринку комерційної нерухомості в центральній частині міста Луцьк на прикладі земельної ділянки для будівництва та обслуговування адміністративного приміщення, що розташована за адресою: Волинська область, м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 28. У роботі обґрунтовано доцільність вибору методичного інструментарію оцінювання. Вартість земельної ділянки визначено із застосуванням порівняльного підходу (методу зіставлення цін продажу), що дало змогу врахувати специфіку локального ринку землі. Оцінювання земельних поліпшень здійснено шляхом поєднання порівняльного та дохідного підходів (методу прямої капіталізації), що забезпечило взаємну перевірку отриманих результатів. Також виконано ґрунтовний аналіз найкращого та найбільш ефективного використання об’єкта, який підтвердив обґрунтованість його поточного функціонального призначення. Ключові слова: нерухомість, оцінка нерухомості, ринкова вартість об’єкту нерухомості, метод порівняльного аналізу, земельна ділянка.
Keywords: нерухомість; оцінка нерухомості; ринкова вартість об’єкту нерухомості; метод порівняльного аналізу; земельна ділянка