Biomechanical Structure of Technique of «Tsukahara» Vaults Performed by Qualified Female-gymnasts - Khmelnitska, Irene; Krupenya, Svetlana; Хмельницька, Ірина; Крупеня, Світлана (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
As a result of the analytical problem study it was revealed that due to the significant structural changes of sports equipment for the vault, the transition from the «horse» to «vaulting table», the biomechanical structure of vault technique has been changed. We developed the special programs to improve sports technique for skilled female gymnasts in vault «Tsukahara» with a «vaulting table» which have been based on the biomechanical characteristics of their motor actions technique. Each of the special programs consist of seven complexes for 5 exercises (a total of 35 exercises). One separate complex solves the problem in achieving the biomechanical parameters on which sport performance depends directly. The efficiency of author’s special programs was confirmed through direct comparison of the pedagogical experiment. У результаті аналітичного вивчення проблеми виявлено, що у зв’язку з істотними конструктивними змінами спортивного снаряда для опорних стрибків, переходом від снаряда «кінь» до снаряда «стрибковий стіл» змінилася біомеханічна структура техніки опорного стрибка. Cпираючись на результати біомеханічного аналізу кінематичної структури рухових дій гімнасток, уперше обґрунтовано й розроблено спеціальні програми вдосконалення спортивної техніки опорних стрибків типу «Цукахара» для кваліфікованих гімнасток. Кожна зі спеціальних програм складається із семи комплексів по п’ять спеціальних фізичних вправ (усього 35 вправ), у кожному із яких розв’язуються завдання на досягнення тих біомеханічних показників, від яких безпосередньо залежить спортивний результат. Ефективність розроблених спеціальних програм підтверджена за допомогою прямого порівняльного педагогічного експерименту. Результати досліджень упроваджені в практику підготовки національної збірної команди України зі спортивної гімнастики.
Біомеханічна структура техніки кваліфікованих гімнасток в опорних стрибках типу «Цукахара»
Keywords: technique of motor actions; skilled female gymnasts; «Tsukahara» vault; «vaulting table»; техніка рухових дій; кваліфіковані гімнастки; опорний стрибок типу «Цукахара»; «стрибковий стіл»