Апробація технології контролю стану біогеометричного профілю постави дітей старшого дошкільного віку в процесі фізичної реабілітації - Коломієць, Тетяна Василівна; Kolomiets, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Збереження здоров’я та повноцінного життя громадян є однією з найважливіших цілей світової спільноти. В Україні сьогодні спостерігаємо зниження рівня «здоров’я нації» як інтегративного показника фізичного, психічного й соціального здоров’я громадян, особливо дітей дошкільного віку. Мета статті – науково обґрунтувати та розробити технологію контролю стану біогеометричного профілю постави дітей 5–6 років у процесі фізичної реабілітації в умовах закладів дошкільної освіти для своєчасної корекції її порушень. Методи дослідження. Теоретичний аналіз й узагальнення даних науково-методичної літератури передбачав використання низки таких методів, як реконструкція, аперципіювання, аспективний аналіз, герменевтичний аналіз, критичний аналіз, концептуальний аналіз, проблемний аналіз; соціологічні методи (опитування, проводили з різним контингентом респондентів). У дослідженні взяло участь сім експертів, із-поміж яких чотири – доктори наук та три – кандидати наук, 11 – вихователі дошкільних загальноосвітніх установ й 94 – особи батьків. Теоретично обґрунтовано технологію контролю стану біогеометричного профілю постави дітей 5–6 років у процесі фізичної реабілітації, віднесених до групи ризику виникнення фіксованих порушень опорно-рухового апарату, визначальними особливостями якої є її етапність і модульність, із використанням карти експрес-контролю стану біогеометричного профілю постави та аналітичних методів дослідження, до змісту яких входять визначення інтегральної оцінці рівня стану біогеометричного профілю постави дітей, локалізації загального центру мас тіла. Подано кількісну характеристику рівня стану біогеометричного профілю постави дітей 5–6 років, віднесених до групи ризику виникнення фіксованих порушень опорно-рухового апарату. Preserving health and full life of citizens is one of the most important goals of the world community.In Ukraine today, there is a decrease in the level of «health of the nation» as an integrative indicator of physical, mental and social health of citizens, especially preschool children. The objective is to scientifically substantiate and develop a technology for monitoring the state of posture biogeometric profile of children aged 5–6 years old in the process of physical rehabilitation, in conditions of pre-school educational institutions, for the timely correction of its disorders. Research Methods. Theoretical analysis and synthesis of data from scientific and methodical literature provided for the use of a number of the following methods: reconstruction, apperception, promising analysis, aspect analysis, critical analysis, conceptual analysis, problem analysis; sociological methods: survey, conducted with different contingent of respondents. The study involved 7 experts, including 4 doctors and 3 candidates of sciences, 11 teachers of preschool educational institutions and 94 parents. The monitoringtechnology of the state of the biogeometric profile of children aged 5–6 years old in the process of physical rehabilitation related to the risk of fixed locomotor dysfunction, the defining features of which is phasing and modularity, using the express control card of the state of the biogeometric profile of posture and analytical methods of research, the content of which includes determining the integral assessment of the level of the biogeometric profile of the posture of children, the localization of the common center of the bodymass. A quantitative description of the level of biogeometric profile condition of the posture of children aged 5–6 years old assigned to the risk group of fixed disorders of the musculoskeletal system is presented.
Monitoringtechnology Approbation of the Biogeometric Profile Posture Condition of Senior Preschool Children in the Process of Physical Rehabilitation
Keywords: контроль; стан біогеометричного профілю постави; діти 5–6 років; фізична реабілітація; control; state of the biogeometric profile of posture; children aged 5–6 years old; physical rehabilitation