Динаміка клініко-біохімічних показників крові та сечі хворих на COVID-19 чоловіків та жінок - Бідзюра, Дарина Григорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Мета роботи - проаналізувати зміни гематологічних показників на фоні COVID-19 інфекції в процесі лікування. Дослідження проведено на 40 особах чоловічої та жіночої статі віком 45±2,1 років. Забір біологічного матеріалу для клінічного тестування проводилися у проміжку часу з 8.00 до 17.00 перед початком стаціонарного лікування в ковідному відділенні та перед випискою. Дослідження показників периферійної крові здійснювали за допомогою гематологічного аналізатора АВХ Micros 30. Статистична обробка результатів проводилась з використанням програми MS Excel 2019. У результаті проведеного дослідження було виявлено що до найбільш значущих лабораторних показників ЗАК для діагностики та моніторингу захворювання на пневмонію середньої тяжкості з підтвердженим діагнозом COVID-19 належать: вміст гемоглобіну, ШОЕ, кількість лейкоцитів та ширина розподілу тромбоцитів в крові. Дослідження біохімічних показників крові пацієнтів демонструє підвищення часу рекальцифікації та зменшення показників загального білка, холестерину та азоту сечовини в крові. Змін в системі виділення за показниками сечі не виявлено, як до початку лікування, так і перед випискою. Аналіз клініко-біохімічних показників крові в осіб із COVID-19 до лікування в стаціонарі та після показав, що більш реактивними на збудник Sars-COV-19 були особи жіночої статі, проте більш повільне відновлення гематологічних показників відмічено в осіб чоловічої статі.
Keywords: COVID-19; кров; діагностика; біохімічні показники; сеча