Проєктований гідропарк «Гнідавський» міста Луцька: теорія та практика геоекологічного дослідження - Чижевська, Лариса Тарасівна; Карпюк, Зоя Костянтинівна; Полянський, Сергій Володимирович; Качаровський, Роман Євгенович; Пилипчук, Вадим Валерійович; Кацевич, Андрій Миколайович; Чижевський, Тадеуш Олександрович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2025)
Обгрунтовано наукове значення та практичну необхідність вивчення сучасного стану та оптимальних напрямків використання геосистем гідропарку «Гнідавський», що є нереалізованим проєктом зі створення зони відпочинку кінця минулого століття, значною мірою впливає на життєдіяльність населення в місті, перебуває у занедбаному стані, використовується стихійно. Апробовано теоретичні та методичні засади дослідження геоекологічних особливостей гідропарку «Гнідавський» з урахуванням унікального географічного положення, фактично в центральній частині міста, специфіки мікроклімату, поєднання різноманітних природних компонентів. Проаналізовано передумови та напрямки проведення комплексних досліджень в межах гідропарку. Відстежено етапи формування досліджуваної території. Досліджено гідропарк як складну природно-антропогенну систему, вивчено її структуру. У ході дослідження проведено різнопланові обстеження місцевих компонентів природи в польових умовах, здійснено низку спостережень та вимірювань параметрів геосистем. Застосовано кількісні підходи щодо оцінки стану водойм у межах гідропарку. Виявлено високу ймовірність прояву процесів евтрофікації в межах штучної водойми. Досліджено мікрокліматичні відмінності, грунтовий покрив, різноманіття флори та фауни, визначено стан і напрямки використання окремих ділянок гідропарку, виявлено екологічні проблеми, а саме встановлено, що гідропарк зазнає потужного навантаження з боку міста і населення, його компоненти змінюються або втрачаються. Розроблено перспективні напрямки використання досліджуваної території.
Keywords: геоекологічний підхід; гідропарк; природно-антропогенна геосистема; структура та функції гідропарку; водойма; рекреація; природоохоронна діяльність; біорізноманіття; екологічні проблеми; Луцьк; Волинська область; 911.3:330.15](477.82-72):379.8