Формування пізнавальних інтересів учнів на уроках географії - Кулик, Катерина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячене розробці та апробації ефективних методів для формування пізнавального інтересу учнів на уроках географії. Проаналізувати психолого-педагогічні основи формування пізнавального інтересу. Дослідити можливості уроку географії як засобу розвитку пізнавальної активності. Вивчити сучасні методи й форми активного навчання у викладанні географії. Розробити й апробувати фрагмент інтерактивного уроку з використанням новітніх технологій. Надати методичні рекомендації вчителям щодо формування пізнавального інтересу. У роботі розглядаються інтерактивні методи, елементи STEM-підходу, цифрових ресурсів (Google Earth, віртуальні екскурсії. Уточнено й доповнено класифікацію методів активації пізнавального інтересу на уроках географії. Удосконалено підхід до інтеграції міжпредметних зв’язків, а також розроблено авторський фрагмент уроку з використанням VR-технологій як нововведення.
Keywords: пізнавальний інтерес; географія; активне навчання; інтерактивний урок