Вплив засобів фізичної терапії на фізичний розвиток та гостроту зору дітей 9-10 років з короткозорістю - Лойко, Ірина (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2020)
За проведеною оцінкою фізичного розвитку хлопчиків 9-10 років з короткозорістю після проходження курсу фізичної терапії відмічаються позитивні зміни: середня величина ЖЄЛ збільшилась на 200,0 мл.; різниця показників окружності грудної клітки після експерименту становила 1,5 см; показники сили правої кисті збільшились на 1,22 кг. Показники фізичної підготовленості після застосування запропонованої програми покращились, так показники бігу на 0,62 рух./хв. Особливо значні покращення спостерігались у розвитку гнучкості: нахил тулуба діти покращили на 0,62см. За час експерименту в експериментальній групі гострота зору у хлопчиків з корекцією покращився в середньому на 10 %, без корекції – на 9 %. В контрольній групі гострота зору дітей з корекцією покращилася незначно, в середньому на 1 %, а без корекції – погіршився , про що свідчить від`ємне значення -2 %. Запропонована програма адекватно вплинула на рівень соматичного здоров’я і фізичної підготовленості та гостроту зору хлопчиків з міопією і вказує на необхідність проведення комплексу корекційних заходів з цими дітьми.
Keywords: фізична терапія; гострота зору