Кількісна біомеханічна характеристика базової техніки рукопашного бою курсантів у процесі спеціальної фізичної підготовки - Вако, Ілля; Vako, Illya (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Навчання й удосконалення техніки рухових дій у єдиноборствах – педагогічний процес, спрямований на формування знань, умінь і навичок, що супроводжується неперервним розв’язанням завдання всебічного фізичного розвитку тих, хто займається. Мета дослідження – вивчити біомеханічні особливості техніки виконання прийомів рукопашного бою курсантів у процесі спеціальної фізичної підготовки. Методи дослідження – теоретичний аналіз й узагальнення даних спеціальної науково-методичної літератури; методи реєстрації та аналізу рухів; моделювання техніки рухових дій; педагогічний експеримент; методи математичної статистики. Визначено, що головним критерієм ефективності реалізації прийомів рукопашного бою є час їх результативного виконання, а отже, усі дії курсантів повинні бути орієнтовані на розв’язання цього завдання. Важливу роль, у цьому аспекті відіграють початкові дії, адже швидкість, послідовність й ефективність їх виконання створює передумови для подальших дій і швидкого їх завершення задля забезпечення повного контролю за діями правопорушника. Education and improvement of motor actions technique in the martial artsis a pedagogical process, aimed at developing of knowledge, attainment and skills in a continuous realization of the tasks of comprehensive physical development of cadets. Objective: to study the biomechanical features of the technology of cadets’ basic techniques implementation in the martial arts at the process of special physical training. Methods: theoretical analysis and compilation of special scientific and methodical literature; methods of recording and motion analysis; motor actions technique modeling; pedagogical experiment; methods of mathematical statistics. It was found that the main effectiveness criterion of implementation methods is the time for their efficient implementation, and therefore all actions of cadets were focused on solving this task. In this aspect the initial actions play an important role, as far as the speed, consistency and effectiveness of their performance deals their preconditions for the further actions and the quick completion with the ultimate aim of ensuring full control over the actions of the offender.
Quantitative Biomechanical Characteristics of Basic Fighting Techniques in the Process of Cadets’ Special Physical Training
Keywords: спеціальна фізична підготовка; курсанти; рукопашний бій; біомеханічний аналіз; техніка; special physical training; cadets; close fight; biomechanical analysis; technique