Метод стабілографії у відновленні координаційних здібностей пацієнтів, які перенесли артроскопічне відновлення передньої хрестоподібної зв’язки - Кравчук, Людмила Дмитрівна; Зінченко, Віталій Володимирович; Устименко, Олена Сергіївна; Kravchuk, Liudmyla; Zinchenko, Vitaliy; Ustymenko, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено проблему відновлення пацієнтів після артроскопічних утручань на колінному суглобі (розрив передньої хрестоподібної зв’язки). З огляду на те, що страждають координаційні здібності пацієнта, особливу увагу потрібно приділити засобам фізичної реабілітації, спрямованим на ліквідацію як функціональних порушень колінного суглоба, так і тренування координаційних здібностей пацієнта загалом. На підставі обстеження 22 пацієнтів віком 25–39 років, котрі проходили реабілітацію (3-тижневий курс) із застосуванням тренувального стабілографічного комплексу Gamma, розглянуто можливості відновлення часових і динамічних параметрів ходьби, а також визначено ефективність методики в цій програмі. The article is dedicated to the problem of patients’ recovery after arthroscopic operation on the knee joint (rupture of front crucial ligament). Considering the fact that coordination abilities of patient fall behind, special attention should be paid to the means of physical rehabilitation aimed at elimination of functional disorders of the knee joint and training of coordination abilities of a patient in general. On the ground examination of 22 patients (25–39 years old) who took the course of rehabilitation (for 3 weeks) with the application of stabilography Gamma complex, it was considered the possible recovery steps of dynamic and temporal parameters of walking, and defined the effectiveness of methodology in this program.
The Method of Stabilography in Recovery of Coordination Abilities of Patients After Arthroscopic Renewal of Front Crucial Ligament
Keywords: стабілографія; динамічні й часові параметри ходьби; координація; артроскопія; рухові тести; stabilography; dynamic and temporal parameters of walking; coordination; arthroscopy; motor tests