Моральна культура особливості: програма вибіркової навчальної дисципліни - Сохацька, Оксана Анастасіївна; Sokhatska, Oksana A. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2018)
Програма навчальної дисципліни «Моральна культура особистості» складена відповідно до навчальних планів гуманітарних факультетів університетів і враховує особливості фахової підготовки майбутніх спеціалістів. Програма побудована таким чином, щоб студенти мали можливість отримати цілісне уявлення про культуру як особливість творчої особистості, що активно прагне осмислити своє буття у світі як деяку цілісну єдність. Мета навчальної дисципліни полягає у розробці та науковому обгрунтуванні педагогінчих умов ефективного формування моральної культури особистості у процесі засвоєння філософського, культурологічного, соціологічного, психологічного, історичного знання; ознайомлення студентів із моральною культурою особистості, а також із специфікою та умовами активізації процесу формування моральної культури особистості; оволодіння студентами знаннями проблем становлення і формування моральної культури особистості. Завданнями навчального курсу є на основі аналізу психолого-педагогічної та філософсько-культурологічної літератури: розкрити суть і структурно-функціональні особливості моральної культури особистості у віковому аспекті, виявити реальний стан сформованості моральної культури особистості, показати вплив філософських, культурологічних, суспільствознавчих дисциплін на формування моральної культури особистості сучасної молоді, розробити методичні рекомендації щодо умов активізації процесу формування моральної культури особистості. У навчальній дисципліні розглядається культура як предмет вивчення, аналіз моральної культури як системи, культура і освіта, їх світоглядні аспекти. Процес самопізнання як пошук гармоній, саморозвиток особитсоті як соціальний феномен, проблеми розвитку суспільства та особистості в ХХІ ст. Навчальна дисципліна «Моральна культура особистості» вивчає життєві цінності та пріоритети сучасної молодої людини, життєвий світ особистості та детермінанти його побудови, становлення особистості як суб’єкта життєтворчості, концепцію і психологічні механізми життєвого проектування, розглядає особистісні труднощі у здійсненні культурної життєвої перспективи. Програмою передбачається наявність у студентів базової освіти з таикх навчальних дисицплін як культурологія філософії, соціологія, політологія, педагогіка, психологія, історія, філософія культури, етика, естетика, соціологія культури, соціологія освіти, соціологія моралі, тому у підготовці фахівців акцент робиться не на самі знання, а на здатність самостійного мислення, під час вирішення завдань, уміти застосовувати отримані знання. Це вимагає від викладачв уміння володіти складною технікою керування мисленням студентів, мати здатність будувати проблемні ситуації стимулювати пізнавальну активністьтих, кого навчають. Для вирішення завдань, передбачених програмою, визначені такі методи активного навчання: проблемні лекції, семінари і тематичні дискусії, контрольні роботи, імітаційні вправи, аналіз ситуації, розігрування ролей, ділові ігри.
Програма навчальної дисципліни «МОРАЛЬНА КУЛЬТУРА ОСОБИСТОСТІ» підготовки БАКАЛАВРА, галузі знань 03 ГУМАНІТАРНІ НАУКИ, спеціальності 034 КУЛЬТУРОЛОГІЯ, за освітньої програмою КУЛЬТУРОЛОГІЯ
Keywords: Мораль; Культура; Психологія