Методології проєктного менеджменту для циркулярних бізнес-моделей: переваги та можливості - Павліха, Наталія Володимирівна; Корнелюк, Ольга Антонівна; Цимбалюк, Ірина Олександрівна (Видавничий дім «Гельветика», 2023)
У статті розглянуто особливості та види циркулярних бізнес-моделей. Обґрунтовано необхідність переходу до бізнес-моделей циркулярного типу, які сприятимуть зростанню ефективності використання та збереженню ресурсів, зменшенню залежності від первинної сировини та навантаження на довкілля. Систематизовано основні методи проектного менеджменту: Waterfall, Agile, Scrum, Critical Path Method, PRINCE2, Kanban, Метод критичного ланцюга. Охарактеризовано типові сфери застосування кожного методу. Визначено напрямки використання методів проектного менеджменту для запровадження і розвитку циркулярних бізнес моделей різних видів залежно від обсягів і вартості робіт, сфери функціонування та розмірів команди. Досліджено правила побудови дерева цілей і дерева проблем та їх значення для розробки ідеї, концепції і бізнес плану циркулярної моделі. Ключові слова: циркулярна економіка, бізнес-модель, циркулярний проект, дерево проблем, дерево цілей, методологія проектного менеджменту
Keywords: циркулярна економіка; бізнес-модель; циркулярний проект; дерево проблем; дерево цілей; методологія проектного менеджменту; 330.3:338.2