«Зимова подорож» Франца Петера Шуберта у фаховій підготовці здобувача вищої мистецької школи: соціокультурний та виконавський аспекти - Чепелюк, Василь Адамович; Панасюк, Світлана Леонідівна; Коцюрба, Наталія Євгеніївна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2023)
XXI століття визначається тотальною модернізацією, інформатизацією та прагматизмом, проте, емоційні переживання завжди залишаються невід'ємною складовою людського життя. Важливою місією вищої мистецької школи є формування у здобувачів духовних цінностей та музичної культури особистості. Сучасне музичне мистецтво відображає багатогранність та різноманітність сучасного світу, допомагає виражати емоції та думки. Музиканти шукають нові способи виразності та експериментують зі звучанням, гармонією, ритмом та інструментальними можливостями, часто поєднують елементи різних музичних жанрів та стилів, створюючи унікальне звучання, що перетинає межі класичного, джазу, року, електронної музики та багатьох інших жанрів, активно використовують різноманітні культурні впливи та елементи національних традицій, що допомагає розширити звучання та створити музику, яка відображає різноманітність світової культури, активно висвітлюють соціальні проблеми через свою музику. У сучасному суспільстві вокальне мистецтво набуває особливої популярності, тексти пісень можуть стати засобом виразу політичних, екологічних та соціальних позицій. Сучасні виконавці та композитори надають великого значення виразності, індивідуальному стилю та особистісному підходу до творчості. Основними завданнями викладача музичного мистецтва вищої мистецької школи стає якісна підготовка майбутнього фахівця із глибоким розумінням музики, засвоєнням гуманістичних цінностей та усвідомленням соціального впливу музики на індивіда. Навчальний та концертний репертуар здобувача вищої мистецької освіти включає в себе різноманітні стилі та жанри музичного мистецтва. Тому, переосмислення вітчизняної, європейської та світової музичної спадщини стає надзвичайно актуальним і важливим завданням. У статті охарактеризовано епоху раннього романтизму, створено біографічний портрет видатного австрійського композитора першої половини XIX століття Франца Петера Шуберта, проаналізовано специфіку та значення циклу пісень «Зимова подорож» у фаховій підготовці здобувачів спеціальності «музичне мистецтво».
The 21st century is defined by total modernization, informatization and pragmatism, however, emotional experiences always remain an integral part of human life. An important mission of the higher art school is the formation of spiritual values and musical culture of the individual. Modern musical art reflects the multifacetedness and diversity of the modern world, helps to express emotions and thoughts. Musicians seek new ways of expression and experiment with sound, harmony, rhythm and instrumental possibilities, often combine elements of different musical genres and styles, creating a unique sound that crosses the boundaries of classical, jazz, rock, electronic music and many other genres, actively use various cultural influences and elements of national traditions, which helps to expand the sound and create music that reflects the diversity of world culture, actively highlight social issues through their music. In modern society, vocal art is gaining special popularity, song lyrics can become a means of expressing political, environmental and social positions. Modern performers and composers attach great importance to expressiveness, individual style and personal approach to creativity. The main tasks of a music teacher at a higher art school are quality training of a future specialist with a deep understanding of music, assimilation of humanistic values and awareness of the social impact of music on an individual. The educational and concert repertoire of a student of higher art education includes various styles and genres of musical art. Therefore, rethinking the national, European and world musical heritage becomes an extremely urgent and important task. The article characterizes the era of early romanticism, creates a biographical portrait of the outstanding Austrian composer of the first half of the 19th century, Franz Peter Schubert, analyzes the specifics and significance of the "Winter Journey" song cycle in the professional training of students majoring in "musical art".
Keywords: Франц Петер Шуберт; «Зимова подорож»; музичне мистецтво; романтизм; виконавство; вокаліст; концертмейстер; фортепіано; вища мистецька школа; 78.071(436)(092)