Міжбюджетні відносини в системі бюджетного регулювання - Проць, Наталія Василівна; Костенюк, Тарас (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сутності міжбюджетних відносин в системі бюджетного регулювання, ключових аспектів їх регулювання, інструментів міжбюджетних відносин та їх застосувань в Україні в умовах воєнного стану.Розглянуто аналіз підходів та визначення різнобічних аспектів сутності міжбюджетних відносин на основі літературних джерел.Викладено характеристики до різних підходів трактувань сутності поняття «міжбюджетні відносини».Окреслено механізм горизонтального вирівнювання податкоспроможності території. Визначено механізм перерахування міжбюджетних трансфертів із державного бюджету до місцевих бюджетів та міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами.Доведено, що система горизонтального фінансового вирівнювання здійснює перерозподіл фінансових ресурсів на користь тих місцевих органів влади, які мають дисбаланс та забезпечує часткову компенсацію втрат місцевих бюджетів територіальних громад від недоотримання податку на доходи фізичних осіб.
Keywords: фінанси; місцеві бюджети; банківська справа; страхування та фондовий ринок; механізм,бюджет; бюджетна система; міжбюджетні відносини; міжбюджетні трансферти; фінансові ресурси; субвенції; дотації; 336.531.2