Фінансова стійкість банку Львів в умовах воєнного стану - Ткачук, Наталія Василівна; Гергола, Сніжана Василівна (Національний університет "Острозька академія", 2025)
Ця стаття містить поглиблений аналіз фінансової стабільності Банку Львів під час воєнного стану, що є критичною проблемою для банківського сектору України в контексті повномасштабного російського вторгнення. У дослідженні розглядається, як регіональні банки, такі як Банк Львів, відіграють життєво важливу роль у підтримці економічної функціональності, підтримуючи місцевий бізнес, особливо малий та середній бізнес (МСП), та забезпечуючи безперервність основних фінансових послуг під час національної кризи. У дослідженні розглядаються ключові показники фінансової стійкості, включаючи якість активів, структуру зобов'язань, коефіцієнти ліквідності та достатність капіталу в умовах підвищеної невизначеності. Особлива увага приділяється тому, як банк адаптував свої операційні стратегії та стратегії управління ризиками, щоб протистояти викликам, спричиненим війною. Це включає прийняття консервативної кредитної політики, посилення внутрішнього контролю та забезпечення суворого дотримання нормативних вимог, встановлених Національним банком України. Одним із визначних висновків дослідження є значна роль, яку відіграють міжнародні фінансові установи та інвестиції у зміцненні капітальної позиції банку та загальної стійкості. Крім того, у статті оцінюється прискорена цифрова трансформація банку, яка дозволила йому продовжувати надавати послуги дистанційно та безпечно, тим самим підвищуючи довіру клієнтів та операційну ефективність. У дослідженні зроблено висновок, що досвід Банку Львів пропонує цінне розуміння ширших механізмів збереження фінансової стабільності в банківському секторі України в умовах воєнного часу. Ці знання можуть бути важливими для формування майбутньої політики та стратегій кризового менеджменту як в Україні, так і в інших країнах, які стикаються з подібними викликами через збройні конфлікти або масштабні надзвичайні ситуації.
Keywords: фінансова стійкість банку; воєнний стан; банківська система України; G21; E44; 336.71:330.131.7(477)