Strengthening the Ecological Security of Ukraine - Furtak-Niczyporuk, M.; Фуртак-Нічипорук, М. (Східноєвроп. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2013)
In contemporary states ecological security isn’t a matter of individuals, as actions in favour of the environmental protection are in the range of cases assigned to the official authority. Therefore it is the official authority which is responsible for organising action and means in order to ensure the ecological security of the country. This requires the comprehensive look and the rational decision making and developing appropriately assigned objectives of the civil service which can be connected here with creating new institutions. Ensuring the optimum ecological security is inseparably associated with the adherence to the principles of the environmental protection, where the law is a crucial instrument of ensuring ecological security. У сучасних державах екологічна безпека не є справою окремих осіб, тому дії з охорони середовища належать до сфери повноважень публічної влади. Отже, публічна влада відповідальна за організацію дій і ресурсів із метою забезпечення екологічної безпеки країни. Це вимагає комплексного підходу й раціонального прийняття рішення та вироблення відповідних завдань публічної адміністрації, що можуть пов’язуватися зі створенням нових спеціалізованих установ. Забезпечення оптимальної екологічної безпеки нерозривно пов’язане з дотриманням принципів охорони сере- довища, де основним інструментом забезпечення екологічної безпеки є право. Наведені автором принципи можуть скласти базу екологічної безпеки в Україні. Слід приймати превентивні засоби, щоб зберігати еколо- гічну безпеку України, також потрібні організаційні заходи, зокрема створення нових екологічних структур та збільшення чисельності їхніх компетентних працівників.
Зміцнення екологічної безпеки України.
Keywords: environmental law environmental pollution; environmental damage; environmental safety; екологічне право забруднення навколишнього середовища; екологічна шкода; екологічна безпека