Модернізація навчально-тренувального процесу дзюдоїстів 10–11 років з урахуванням їх соматотипів - Бекас, O.; Паламарчук, Ю.; Bekas, O.; Palamarchuk, Y. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У практиці спорту підвищення результатів уже на початкових етапах підготовки відбувається за рахунок збільшення об’єму й інтенсивності фізичних навантажень, що може викликати відхилення в розвитку морфофункціональних систем організму юних спортсменів. Актуальним залишається підвищення ефективності тренувального процесу дзюдоїстів 10–11 років через застосування диференційованого підходу. Завданнями дослідження є визначення конституційних особливостей і соматотипування юних дзюдоїстів; тестовий контроль рухових якостей, на основі якого створені авторські програми. В основу диференційованого підходу покладено фактор конституції борців, на базі чого створено й апробовано програми навчально-тренувальних занять для дзюдоїстів 10–11 років, у яких акцентувалася увага на розвитку сенситивних фізичних якостей спортсменів окремого соматотипу. За результатами експерименту, виявлено покращення в отриманих параметрах рухової діяльності як у контрольних, так і в експериментальних групах. Проте темпи приросту в представників експериментальних груп були вищими (Р<0,05). Найбільш рівномірним приростом досліджуваних параметрів рухової діяльності характеризувалися борці дигестивного соматотипу, на відміну від торакального й м’язового, у яких простежується нерівномірний приріст отриманих показників. The raise of the results has happened due to rising of volume and intensity of physical loads already on initial stages of preparation. It can cause the declension in development of morfo-functional systems of organism of young sportsmen. The raise of the efficiency of training process of judoists aged 10–11 by using the differentiated approach. The tasks of research are: determination of constitutional features and somatic types of young judoists; test control of the move qualities, on the base of what was create the author programs. The factor of the constitution of wrestlers is put in the foundation of differentiated approach. The programs of educational-trainings studies of judoists aged 10–11 was created and approved on the basis of the differentiated approach. Attention was given to the development of sensitive physical qualities of sportsmen of each somatic type. It was found out the improving of the parameters of the move qualities both in control and experimental groups by the results of the experiment. However the growth of these parameters of experimental groups are higher (p<0,05). The increase of the parameters of move qualities was the most even in wrestlers of dygestiv somatic types. In the representatives of the toracal and muscular somatic types was uneven increase.
Modernization of Educational-Training Process of Judoists Aged 10–11 Taking into Account Their Somatic Types
Keywords: дзюдоїсти 10–11 років; фізичні якості; соматотип; модернізація; програма навчально-тренувальних занять; judoists aged 10–11; physical qualities; somatic type; modernization; program of educational-trainings studies