Поема Дж. Байрона "Паломництво Чайльд Гарольда" у перекладі Пантелеймона Куліша - Девдюк, Іванна; Devdiuk, Ivanna; Проців, Галина; Проців, Галина (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті здійснено аналіз Кулішевого перекладу поеми Дж. Байрона „Чайльд Гарольдова мандрівка”. Розглядаються чинники звернення П. Куліша до відтворення спадщини британського поета рідною мовою, історія створення та видання перекладy; на рівні форми і змісту досліджуються художні особливості першої україномовної версії поеми, визначається її місце та роль в історії розвитку вітчизняного письменства. In the article the peculiarities of Kulish’s translation of G. Byron’s poem „Сhilde Harold’s Pilgrimage” are analysed. It is observed the factors which provided the basis for the Ukrainian writer’s translation efforts, the history of the work and its publishing. On the form and content level the artistic special features of the first Ukrainian version of the poem are investigated. It is determined its meaning for the development of the Ukrainian literature.
Protsiv H. G. Byron’s poem „Childe Harold’s Pilgrimage in Panteleymon Kulish’s Translation”
Keywords: переклад; translation; поема; poem; адекватний; equivalent; ритм; rhythm; мовні особливості; lexical peculiarities; архаїзми; archaisms; фольклоризми; folklore elements; гнучкість; flexibility