Екологічна культура в аспекті становлення цінностей сучасного суспільства - Сулацкова, Ольга Федорівна; Sulatskova, Olga (Інститут філософії імені Г. С. Сковороди НАН України, 2012)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук за спеціальністю 09.00.04. – філософська антропологія, філософія культури – Волинський національний університет імені Лесі Українки. Проблематика дисертаційного дослідження знаходиться на межі методології науки, філософської теорії цінностей, соціальної екології та теорії культури, що надало змогу розкрити діалектику гносеологічних та аксіологічних аспектів екологічної культури і екологічної свідомості; визначити екологічну культуру як цілісний коадаптивний механізм людини і природи; запропонувати новий підхід до формування екологічної культури суспільства через екоцентричний тип формування цілісної системи цінностей. В дисертації обґрунтовано значення екологічних цінностей як інтегруючого фактору становлення світової екологічної культури і як критерію життєздатності цивілізації. Ціннісні орієнтири суспільства є складними структурними утвореннями, здатними (попри їх суперечливість) через посередницьке регулювання впливати на формування орієнтації груп і конкретних особистостей, направляючи їх діяльність в те чи інше русло. Розглядаючи ціннісні орієнтири, що склалися на початок ХХІ століття, встановлено, що вони є скерованими на збереження сенсу та моральності життя, утворюють стержень духовності особистості, ними визначається міра її здатності до активної, і, разом з тим, екологічно безпечної діяльності. The problematics of the thesis research is at the border of methodology of science, philosophical theory of values, social ecology and theory of culture. This provides the opportunity to disclose the dialectics of gnosiological and axiological aspects of ecological culture and ecological consciousness, to define ecological culture as complete coadapted mechanism of human and nature, to suggest the new approach to formation of the society ecological culture through ecocentric type of formation of complete system of values. Research has shown that transition to a postindustrial society became not only change of manufacture and consumption, but also radical shift in mutual relations of the society with habitat and the manufacture environment - biosphere that has found the expression in change of valuable reference points (refusal of the "human exceptionality” position, acceptance of the concept of society organic incorporation into biosphere). The thesis gives reasoning for ecological values as integrating factor of formation of world ecological culture and as criterion of civilization vital activity. Society valuable reference points are complex structural creations that can (contrary to their contrast) influence by intermediary regulation on formation of groups and concrete persons orientation, directing their activity to this or that channel. Considering valuable reference points developed in the beginning of XXI century, the definition is that they are directed on preservation of the life sense and morality, create a core of the person spirituality, they define its possibility measure to active, and, at the same time, ecologically safe activity.
Ecological Culture In Aspect of formation of Modern Society Values
Keywords: культура; culture; екологічна культура; ecological culture; екологічна криза; ecological crisis; аксіологія; axiology; екологічні цінності; ecological values