ПОЗИЦІОНУВАННЯ СУБ’ЄКТА У ДИСКУРСИВНИХ СИТУАЦІЯХ РИЗИКУ - Ущина, Валентина Антонівна; Ushchyna, V.A. (Харківський нац. ун-т імені В.Н. Каразіна, 2012)
У статті робиться спроба уточнити зміст поняття “позиції суб’єкта дискурсивної діяльності”, що виявляється як міждисциплінарне явище і традиційно аналізується у різноманітних теоретичних парадигмах. Виділено епістемічні, афективні та інтеракціональні позиції суб’єкта й аналізуються вербальні та невербальні засоби, за допомогою яких позиціонування суб’єктів реалізується у дискурсивних ситуаціях ризику. This article is an attempt to explore stancetaking as one of the important properties of communication and a multidisciplinary phenomenon. The category of stance is being analyzed from a wide range of theoretical approaches. Epistemic, affective and interactive stances are studied with the special emphasis on verbal and non-verbal means of their realization in the discourse situations of risk.
Stancetaking in the Discourse Risk Situations
Keywords: дискурс ризику; risk discourse; позиціонування; stance; позиція суб’єкта дискурсивної діяльності; stancetaking; ризик; risk