Логіко-математичні ситуативні задачі як засіб пізнавального розвитку дітей дошкільного віку - Ємчик, Олександра Григорівна; Yemchyk, Oleksandra (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2021)
Стаття присвячена актуальній проблемі пізнавального розвитку дітей дошкільного віку, особливостям пізнавального розвитку в процесі навчання з урахуванням вимог Базового компонента дошкільної освіти. У дослідженні також констатуються можливості і необхідність вирішення завдань пізнавального розвитку на основі логіко-математичного змісту в процесі розв’язання ситуаційних задач. Актуалізовано питання розвитку пізнавальної сфери дітей дошкільного віку. У ході вивчення психолого-педагогічної літератури визначено основні аспекти її розвитку. У статті визначено необхідність здійснення проблемного навчання дітей дошкільного віку як основи для подальшого розвитку пізнавальних інтересів та активності особистості. Метою дослідження є узагальнення вимог до використання логіко-математичних ситуативних задач для забезпечення пізнавального розвитку дітей дошкільного віку. Визначено педагогічні умови, що забезпечать ефективність використання логіко-математичних ситуаційних задач для пізнавального розвитку дітей дошкільного віку. В основі пізнавального розвитку дітей з урахуванням логіко-математичного змісту в процесі вирішення ситуаційних завдань виділено основні етапи та компоненти: початковий етап; діяльнісно-змістовий етап; рефлексивний етап. Резюмовано, що сучасний пізнавальний розвиток дітей дошкільного віку передбачає вирішення завдань логіко-математичного змісту і пов’язаний не лише з предметними знаннями, а з інтелектуальним розвитком дітей, котрий включає й розвиток логічних розумових операцій і структур. Узагальнено, що пізнавальний розвиток дітей дошкільного віку має здійснюватися в рамках проблемного навчання в процесі вирішення ситуаційних завдань з логіко-математичним змістом. Правильно організований пізнавальний розвиток з логіко-математичним змістом впливає на формування культури пізнавальної та інтелектуальної діяльності.
LOGIC-MATHEMATICAL SITUATIONAL TASKS AS A MEANS OF COGNITIVE DEVELOPMENT OF CHILDREN OF PRESCHOOL AGE
Keywords: проблемне навчання; навчання, пізнавальний розвиток дітей дошкільного віку; логіко-метематичний зміст; логіко-математичні задачі; problem-based learning; cognitive development of children of preschool age; logical and mathematical content; logical and mathematical tasks; 373.2.015.31:510.6