Підготовка майбутніх педагогів до моніторингової діяльності - Дурманенко, Оксана (My University, 2017)
У статті розкривається роль моніторингу у професійній діяльності, аналізуються теоретичні основи моніторингової діяльності майбутнього фахівця, визначаються особливості моніторингової діяльності педагогів у професійній діяльності. Визначається поняття моніторингової компетентності викладачів вищої школи як суб’єктів моніторингу; окреслюються завдання формування психологічної готовності майбутніх педагогів до моніторингової діяльності; аналізуються моніторингові вміння суб’єктів моніторингу. Обґрунтовуються умови ефективної підготовки майбутніх педагогів до моніторингової діяльності: оволодіння досвідом моніторингової діяльності; забезпечення суб’єктів моніторингової діяльності змістово-процесуальним інструментарієм та інформаційно-методичним оснащенням; системний аналіз суб’єктами моніторингової діяльності результатів моніторингу, оцінка та коригування результатів задля їх оптимізації. Запропоновано програму постійно діючого навчально-методичного семінару «Формування моніторингової компетентності викладачів і студентів», мета якого - розвиток у суб’єктів моніторингової діяльності готовності до здійснення моніторингу, підвищення рівня їх моніторингової компетентності, активізація самоосвітньої діяльності. The article reveals the role of the monitoring in the professional activity of the teacher. The theoretical bases of the future specialist's monitoring activity are analyzed, the peculiarities of monitoring activity of teachers in their professional activity are determined. The concept of the monitoring competence of high school teachers as subjects of monitoring is determined; the problems of the formation of future teachers’ psychological readiness for monitoring activities are outlined; monitoring skills of monitoring subjects are analyzed. The conditions of effective preparation of future teachers for monitoring activity are determined: mastering the experience of monitoring activity; providing the monitoring activity subjects with content-procedural toolkit and informational and methodical equipment; the system analysis of the results of monitoring by the subjects of this activity; the evaluation and correction of the results for their optimization. The program of the permanent educational-methodical seminar "Formation of the monitoring competence of teachers and students" is offered, which purpose is the development in the monitoring activity subjects the readiness for monitoring, the raising of their level of monitoring competence, the activation of their self-educational activities.
Keywords: моніторинг; суб’єкт моніторингу; моніторингова діяльність педагога; моніторингова компетентність; готовність до моніторингової діяльності; моніторингові вміння