Cielesne wyrażenie i «język» codzienności za pośrednictwem mody - Szliachowa, Olga; Шляхова, Ольга (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
W tym artykule zbadano sposoby i środki wyrażenia codzienności człowieka przez własne ciało. Moda w tym kontekście jest rozumiana jako jedna z efektywnych form przekazu informacji w sferę socjalną przez ubrania, praktyki cielesne, etc. Ubrania i dodatkowe akcesoria w tym przypadku są swoistymi «markerami» – kontynuacją ciała człowieka i jego «nowo nabytą granicą».
Bodily Eexpression and «Speech» of Everyday Life by Means of Fashion
Тілесне вираження та «мовлення» повсякденності засобами моди
У статті досліджено способи та засоби вираження повсякдення людини через власне тіло. Мода, у цьому контексті, розуміється як одна з ефективних форм передачі інформації всередині соціуму через вбрання, тілесні практики, естетичні практики, тощо. Одяг та додаткові аксесуари в даному випадку виступають своєрідними «маркерами» – продовженням тіла людини і його «новопридбаним кордоном».
Keywords: praktyki cielesne; bodily practices; codzienność; everyday life; moda; fashion; odzież; clothes