Особливості периферичної гемодинаміки в підлітків сільської місцевості - Усова, Оксана; Usova, Oksana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті за допомогою методу реовазографії досліджено показники кровонаповнення судин кінцівок підлітків під впливом агроантропогенного фактора, порівняно з їхніми міськими ровесниками, та проаналізовано особливості асиметрії периферичного кровотоку досліджуваних. Отримані дані свідчать про кращий рівень периферичної гемодинаміки в дівчат-підлітків із сільської місцевості, порівняно з дівчатами з відносно екологічно чистої зони, що проявляється в більших величинах реографічного коефіцієнта та реографічного індексу й у меншій величині періоду пульсового коливання. Однією з причин цього, на нашу думку, є розвиток гіподинамії в їхніх ровесниць із міста. The article describes the rheovasography study of blood volume in the vessels of extremities of teenagers under the influence of the agricultural and anthropogenic factor as compared to urban teenagers of the same age, discussing the characteristic features of asymmetry in the peripheral blood flow of the subjects. The collected data show a better level of peripheral hemodynamics in female teenagers from rural areas compared to girls from a relatively pollution-free area, as evidenced by a higher parameters ofrheography factor and rheography index, as well as by a lower pressure pulse value. We believe that one of the causes for this phenomenon is the development of hypodynamia of the girls of the same age from urban areas.
Features of Peripheral Hemodynamics at Teenagers of Countryside
Keywords: підлітки; гемодинаміка; реовазографія; сільська місцевість; teenagers; hemodynamics; impedance rheography; rural areas