Стан вертикальної стійкості тіла осіб, які займаються оздоровчим фітнесом, як критерій оцінки ефективності корекційно-профілактичних заходів - Прилуцька, Тетяна; Литвиненко, Юрій; Хабінець, Тамара; Лазько, Ольга; Івченко, Віталій; Prylutska, Tetiana; Lytvynenko, Yuriy; Khabinets, Tamara; Lazko, Olha; Ivchenko, Vitaliy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Прискорений темп суспільно-політичного життя, наявність низки соціально-економічних, екологічних проблем у нашій країні, вікові інволюційні зміни в організмі людей зрілого віку, зниження й обмеження їхньої рухової активності зумовлюють погіршення стану здоровʼя, розвиток швидкої стомлюваності, розширення структури захворюваності, появу ознак передчасного старіння в цього вікового контингенту. Серед провідних позицій щодо покращення здоров’я жінок зрілого віку особливо важливе місце займають інноваційні засоби оздоровчого фітнесу. Наукове обґрунтування фізкультурно-оздоровчих занять для жінок зрілого віку другого періоду становить великий інтерес для фахівців. Проблема управління рухами людини, рухової координації в науці не нова: необхідність цілеспрямованого розвитку здібностей оптимально регулювати й керувати рухами нині не викликає сумнівів у фахівців фізичної культури й спорту. Актуальність досліджуваних питань зумовлена також проблемою вдосконалення вертикальної стійкості тіла жінок зрілого віку як одного з чинників підвищення їхньої фізичної підготовленості на заняттях слайд-аеробікою. Мета дослідження – визначити зміни вертикальної стійкості тіла жінок другого періоду зрілого віку після впровадження авторської технології в процес занять слайд-аеробікою. Методи дослідження – аналіз та узагальнення даних науково- методичної літератури, педагогічне тестування, стабілографія, методи математичної статистики. На основі отриманих даних можна стверджувати, що застосування авторської технології мало позитивний вплив на вертикальну стійкість жінок 36–44 років. Особливо помітними виявилися зрушення показників у жінок 36– 39 років, у яких відбувся статистично значущий (р<0,05) приріст більшості показників вертикальної стійкості. Водночас і в жінок 40–44 років простежували статистично значущі (р<0,05) покращення окремих показників. Вочевидь, якщо в жінок 40–44 років під впливом запропонованої програми відбулося призупинення інволюційних процесів, що полягають у зниженні статокінетичної стійкості, то в жінок 36–39 років намітилася тенденція до відновлення й удосконалення вертикальної стійкості тіла. Це дає нам підстави рекомендувати застосовувати запропоновану технологію в процесі оздоровчого фітнесу жінок другого періоду зрілого віку. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою технології спрямованої на покращення показників моторики жінок першого періоду зрілого віку з використанням засобів слайд-аеробіки.Topicality. The accelerated pace of socio-political life, the presence of a number of socioeconomic, environmental problems in our country, age-related involutional changes in the body of people of mature age, decrease and limitation of their physical activity lead to deterioration in health status, development of rapid fatigue, expansion of the morbidity structure, and appearance of signs of premature aging in this age group. Among the leading positions in improving health of mature women, a particularly important place is occupied by innovative means of healthimproving fitness. The scientific justification of fitness classes for women of mature age of the second period is of great interest to specialists. The problem of controlling human movements and motor coordination is not new in science: the need for purposeful development of the ability to optimally regulate and control movements is not currently in doubt among specialists in physical education and sports. The relevance of the studied issues is also due to the problem of improving the vertical stability of the body of women of mature age as one of the factors of increasing their physical fitness in the classes of slide aerobics. The Objective of the Study is to determine the changes in the vertical stability of the body of women of the second period of adulthood after the introduction of copyright technology into the process of slide aerobics training. Methods or the Research – analysis and synthesis of scientific and methodological literature, pedagogical testing, stabilography, methods of mathematical statistics. On the basis of the obtain data we may affirm that the use of copyright technology had a positive effect on the vertical stability of the body of women aged 36–44 years. Especially noticeable were the shifts in indicators for women 36–39 years old, in whom it was observed a statistically significant (p <0.05) increase in most indicators of vertical body stability. At the same time, statistically significant (p <0.05) improvement of individual indicators was also observed in women aged 40–44 years. Obviously, in women aged 40–44 years, under the influence of the proposed program, the involutional processes were suspended, which consisted in decrease in statokinetic stability, in women aged 36–39 years, there was a tendency to restoration and improvement of the vertical stability of the body. This gives us the reason to recommend the use of the proposed technology in the process of health-improving fitness for women of the second period of adulthood. Prospects for further research are related to the development of technology aimed at improving the motility of women of the first period of adulthood using slide aerobics
The State of the Vertical Stability of the Body of Those Involved in Health Fitness, as a Criterion for Evaluating the Effectiveness of Corrective and Preventive Measures
Keywords: оздоровчий фітнес; жінки другого періоду зрілого віку; вертикальна стійкість тіла; слайд-аеробіка; health-improving fitness; women of the second period of adulthood; vertical stability of the body; slide aerobics