Модернізація структури галузевих енергетичних ринків за умов внутрішніх та зовнішніх викликів - Павлова, Олена; Павлов, Костянтин; Новосад, Оксана; Сур’як, Алла (Хмельницький національний університет, 2024)
В статті розглядається питання організації функціонування галузевих ринків енергетики. Конкретизовано основні напрями діяльності галузевих енергетичних ринків. В нашому розумінні галузеві ринки є системними ринковими утвореннями специфічного виду діяльності, які функціонують у мезоекономічному середовищі та мають специфічну взаємодію конкурентних відносин та особливе ціноутворення. Застосовано методологію «структура-поведінка-результативність», яка дозволяє дослідити сутністьнаслідкових модернізаційнихпроцесів, які відбуваються на світовому енергетичному ринку з подальшою адаптацією до вітчизняної енергетичної галузі. Суть цієї моделі полягалау комбінуванні спільних зусиль між ринковою структурою галузі, яка включала в себечастку ринкової влади, з відповідною ринковою поведінкою суб’єктів заданого ринку, яка не впливає на загальний добробут формуючись в незалежному середовищі.Реалізація зазначеної моделі проявляється в тому, що мінливість світового енергетичногоринку впливає на зміну ринкової структури, обсягів та тенденцій попиту та пропозиції за певними видами енергіїта територіальними відмінностями. Результативні зміни чинять відповідний тиск на суб’єктів енергетичного ринку, породжують циклічність економічного розвитку з подальшим прийняттямтактичних, стратегічних, короткострокових та довгострокових рішень.
Keywords: енергетичний ринок; галузь; мезоекономіка; методологія; модернізація; суб’єкти господарювання; монополізація; державне регулювання; 330