Декоративне панно в техніці витинанки "Краєвиди" - Завірюха, Дарина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Краєвиди», є триптихом, виконаним у техніці складної витинанки. Триптих «Краєвиди» покликаний відобразити гармонійне поєднання архітектурної спадщини та природних ландшафтів Луцька, підкреслюючи взаємозв’язок між містом і навколишнім середовищем. Наявні елементами міської архітектури та інші знакові будівлі, у поєднанні з природними елементами підкреслюють унікальність місцевого ландшафту. Особливу увагу приділено колористичному вирішенню кольори підтримують настрій та зміст А плавна пластика ліній передає плинність життя й взаємодію стихій. Метою роботи є поєднання традиційної форми з сучасними сюжетами та образами, що дозволяє надати цьому виду мистецтва нове звучання. Практичним результатом дослідження стало створення авторського триптиха на тему «Краєвиди». У пояснювальній записці до кваліфікаційної роботи, у першому розділі розглянуто витоки витинанки, її технічні особливості, символіку орнаментів. Особливу увагу приділено творчості провідних українських митців,чиї роботи є прикладом збереження традиції в сучасному мистецтві. У другому розділі докладно описано всі технологічні етапи створення панно: від розробки ескізу, добору матеріалів і кольорового рішення — до багатошарового вирізання, компонування та фінального оформлення. . Результатами кваліфікаційної роботи бакалаврської роботи є декоративне панно-триптих в техніці витинанка «Краєвиди» та пояснювальна записка до неї. Декоративне панно виконане з кольорового паперу та має такі розміри: центральна частина 74×74 см, бокові частини 34×74 см. Триптих оформлено у дерев’яну раму.
Keywords: витинанка; декоративність; пейзаж; папір; символіка; Луцьк; триптих